فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 38 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ازیتا راهنورد کهنه شهری، عزیز حجاجی کهجوق*، آرش مشفقی صفحات 5-30

    عشق و محبت از مضامین مشترک بسیاری از آثار عرفانی در ادبیات فارسی است. از این رو، در مقایسه محتوایی آثاری که صبغه عرفانی دارند می‏توان با بررسی این موضوعات مشترک، به شناخت بهتری از دیدگاه صوفیان در آن موضوع دست یافت. امام محمد غزالی و برادرش احمد، از چهره‏های نامدار در حوزه تصوف به شمار می‏روند. این مقاله با شیوه تحلیلی- توصیفی تلاش می‏کند تا مفهوم عشق و محبت را از منظر این دو شخصیت با تاکید بر دو اثر احیاء‏علوم‏الدین محمد غزالی و سوانح‏العشاق احمد غزالی بررسی نموده و به این پرسش پاسخ دهد که ماهیت و کارکرد عشق و محبت در دیدگاه امام محمد و احمد غزالی چیست. این نتیجه به دست آمد که نگاه و نگرش امام محمد غزالی نسبت به این مضمون، نگاهی دین‏مدار و معطوف به مذهب است. حال آنکه آنچه از سوانح احمد غزالی می‏توان استنباط کرد این است که دیدگاه وی نزدیکی و قرابت بیشتری با دیدگاه عارفان دارد.

    کلیدواژگان: عشق، محمد غزالی، احیاءعلوم‏الدین، احمد غزالی، سوانح‏العشاق
  • منوچهر تشکری*، سید محسن زکی نژادیان صفحات 31-60

    دلیل آفرینی در شعر به سبب ویژگی های تخیل کلام، تاثیرگذاری و افزایش بعد اقناعی، اهمیت بسیار دارد. ازسویی، خاقانی از سخنورانی است که با آگاهی از ظرفیت های این بیان هنری، توجه ویژه ای به انواع آن نموده؛ لذا بهره گیری وی از آرایه های دلیل آفرین مذهب کلامی، مذهب فقهی و حسن تعلیل، بسامد بالایی دارد. به علاوه، دیگر دلیل آوری های هنری با زیرساختی بلاغی، در سخن وی نمود بسیار یافته که این مقاله به تحلیل آن ها می پردازد. فراوانی آرایه های مذکور تا حدی است که باید دلیل آفرینی را از عناصر سبک ساز خاقانی برشمرد و او را «شاعر دلیل آفرین» نامید. در این پژوهش کوشیده ایم، به این سوال اصلی پاسخ دهیم که فراوانی بالای دلیل آفرینی در شعر خاقانی چه دلایلی دارد؟بدین منظور، با مطالعه دقیق دیوان خاقانی و استخراج انواع دلیل آفرینی ، دسته بندی آن ها و تدبر در احوال و زندگی وی به تحلیل موضوع پرداخته شد.نتیجه بررسی ها آشکار نمود که مهم ترین اسباب فراوانی دلیل آفرینی وی، سه نکته است: نخست، وی به سبب آشنایی با دانش زمانه و برخورداری از ذهن علمی، برای همه سخنانش، دلیل هنری می آورد تا جنبه های القایی سخن را افزایش دهد. دوم، در مفاهیم اندرزی و زاهدانه ای که تکیه بر عزلت و ترک دنیا دارند نیز با ذکر دلیل، سخن می گوید تا تاثیر بیشتری بر مخاطب بگذارد. سوم، او خویشتن ستاست و مدح خویش و قدح دیگری برای مخاطب شعرش، تنها در ساختار دلیل آفرینی هنری، قابل توجیه است.

    کلیدواژگان: خاقانی، بلاغت، دلیل آفرینی هنری
  • هدایت الله تقی زاده* صفحات 61-90

    اصل داستان لیلی و مجنون از آن عرب هاست و افرادی که در این موضوع نگاشتند، اعتمادشان بر روایت اصفهانی است، از جمله ، نمایشنامه «مجنون لیلی» احمد شوقی است. پژوهش حاضر از نوع مطالعات تطبیقی و در زمره روش های مقایسه ای بینامتنیت بوده و بر آن است تا ضمن بررسی روابط بینامتنی در «مجنون لیلی» و «لیلی و مجنون»، به شیوه ای تحلیلی- توصیفی، میزان تاثیرگذاری اغانی بر شعر شوقی را نمایان سازد و به این پرسش پاسخ دهد که وجوه بینامتنی، افتراق و میزان تاثیر و نوآوری های شوقی نسبت به اصل داستان چقدر است؟ در پاسخ باید گفت که از بررسی رابطه بینا متنیت دو اثر، همسانی هایی به دست آمد؛ از جمله: تناظر شخصیت ها، شکل گیری ریشه های عشق، درون مایه مشترک و ساختار مشابه که بیشتر به شکل بینامتنیت غیرصریح و ضمنی و احالی است. نتایج نشانگر آن است که دو شاعر، شباهت ها و تفاوت هایی در مضمون و اسلوب داشته اند و شوقی از اغانی تاثیرپذیرفته و مواردی را بر آن افزوده یا از آن حذف کرده است. نوآوری ها و وفاداری شوقی به داستان بسیار است، اما شوقی گاهی آن را با خرافه، گاهی با عشق و گاهی با هر دو آمیخته و از لحاظ شکل، ظاهری غنایی بدان بخشیده است.

    کلیدواژگان: مجنون لیلی، لیلی و مجنون، بینامتنیت
  • بهجت السادات حجازی*، نسرین فلاح، امیر شریفی صفحات 91-118

    یکی از آثار ارزشمند عرفانی که به زبان رمزی و سمبولیک سروده شده است، منطق الطیر عطار است که سفری پرمخاطره توسط مرغان به رهبری هدهد برای رسیدن به سیمرغ -رمز ذات احدیت -را روایت می کند. بهشت گمشده میلتون نیز اثری سمبولیک است که به لحاظ طرح موانع رسیدن به کمال، مشابهت هایی با منطق الطیر دارد. ویژگی های زبانی و داستانی مشابه و روح حماسی حاکم بر هر دو اثر است؛ با این تفاوت که در منطق الطیر، حماسه، عرفانی و در بهشت گمشده، حماسه بیشتر ادبی است. عطار و جان میلتون از منابع دینی مختص آیین خویش در آفرینش اثر خود بهره گرفته اند. شیوه بیان روایت حضرت آدم (ع) و نسبت دادن گناه آغازین به حوا یا آدم وحوا ، فاصله حقیقت تا مجاز این دو متن را تا حدودی مشخص می کند. همسویی ها و ناهمسویی های نگرش های عطار و جان میلتون، در این دو اثر ارزشمند برمبنای چه عواملی تعیین می شوند؟ تحلیل تطبیقی در این پژوهش از یکسو مبتنی بر بینش سیاره ای یعنی نگریستن به تفاوت ها، بدون نفی دیگری و از سوی دیگر مبتنی بر شباهت ها بدون الزام همسان سازی با دیگری و شیوه کلی پژوهش، تحلیل محتوای کیفی متن است.

    کلیدواژگان: منطق الطیر، بهشت گمشده، تحلیل تطبیقی
  • طیبه خبیری، رضا اشرف زاده* صفحات 119-144

    داستان «اعرابی و سبوی آب» از جمله داستان هایی است که درمثنوی مولانا و مصیبت نامه عطار و در برخی دیگر از آثار منظوم و منثور زبان فارسی آمده است. این داستان تاکنون از زوایای مختلف نظیر ابعاد اجتماعی ،عرفانی،آموزه های اخلاقی و... مورد بررسی قرار گرفته است و در این مقاله به تحلیل وبررسی این موضوع از بعد روان شناسی شخصیت با رویکرد انسان گرایی بر اساس نظریه ی روانشناس انسان را آبراهام مازلو (1908-1970) پرداخته شده است. فضای کلی داستان گفتگوی دوجانبه اعرابی و همسرش می باشد که از طریق همین گفتگوها ویژگی های شخصیتی آنان به روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. مقاله می کوشد به این سوال پاسخ بدهد که:آیا نیاز های مادی تاثیری بر خلق و خوی افراد دارد و انسان توانسته است با بی اعتنایی به مادیات به کمال برسد؟و در نهایت دیده می شود که انسان با غلبه بر مشکلات و سختی های زندگی و توکل به خداوند می تواند بر بسیاری از مشکلات خود فایق آمده و به مرحله خود شکوفایی که همان مرحله کمال یا نقطه اوج است، دست بیابد.

    کلیدواژگان: خودشکوفایی، مازلو، اعرابی
  • عاتکه رسمی* صفحات 145-170

    کهن الگوها وجوه مشترکی از ادراک هستند که در جاهای مختلف به صورت های همسان تجلی می یابند، یعنی افکار غریزی که به صورت فطری در ذات همه انسان ها وجود دارد. منظومه کوراوغلی، منظومه حماسی- غنایی، داستان «روشن»، مشهور به کوراوغلی، قهرمان دادورز ملل ترک می باشد. این منظومه از نظر کهن الگوهای رایج در بین ملل، بسیار غنی است، مقاله حاضر به روش توصیفی وتحلیلی به بررسی نمادها و نمودهای مختلف آنیما و آنیموس در منظومه کوراوغلی می پردازد. کهن الگوی مهم آنیما به صور مختلف: آنیمای مادر، آنیمای معشوق، و آنیمای راهنما در این منظومه دیده می شود ، نمادهای برجسته آنیمای مادر، در قالب پدیده های طبیعت در سیمای چنلی بل و قوشابولاغ (قوشابولاق)، و و به صورت مادر مثالی درچهره پیرزنان یاریگر دیده می شود.نماد آنیمای معشوق در سیمای مومنه که در واقع مواجهه نه چندان موفق قهرمان با آنیمای خود است ؛ و نگار که آنیمای مثبت اوست ظاهر می شود . نماد آنیمای راهنما نیزدر چهره نگار ، بانوی چنلی بل، همسر کوراوغلی نمود می یابد که البته به خاطر جایگاه خاص زن در آذربایجان، نقش آنیمای راهنما برجسته تر است چنان که بدون وجود نگار، به فردیت رسیدن کوراوغلی ممکن نمی باشد.

    کلیدواژگان: کوراوغلی، کهن الگو، آنیما
  • هاجر فتحی نجف آبادی*، اسحاق طغیانی، زهره نجفی صفحات 171-196

    شعرا در منظومه های روایی برای خلق روایت جذاب از دو سازه مهم روایت، روایتگری و وصف، استفاده می کنند. نظریه پردازانی چون توماشفسکی، بارت و ژنت تقابل این دو سازه را از جهت زمان متن و روایتگری، بررسی کرده اند. بر اساس این سه دیدگاه، هر روایت بازنمایی یک رخداد یا سلسله ای از رخدادهاست که زمان متن و کلام را دربردارد. در مقابل وصف، ابزار برجسته سازی و جنبه بدون زمان متن روایی است. در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، تقابل وصف و روایتگری با تکیه بر دیدگاه سه نظریه پرداز تحلیل شده است و به این پرسش پاسخ می دهد که رابطه وصف با روایتگری چه رابطه ای است و برای درک بهتر این رابطه، منظومه لیلی و مجنون جامی مبنا قرار گرفته است. در این منظومه اوصافی که به منظور شخصیت پردازی و فضاسازی به کاررفته است، بر اساس دیدگاه توماشفسکی، بن مایه آزاد و ایستای متن است و بر اساس نظریه بارت، نمایه خاص و آگاهاننده می شود. در دیدگاه ژنت، وصف از گزاره های هستی تشکیل شده است بنابراین اوصاف این منظومه کارکرد تزیینی و نمادین پیدا می کند. وصف بر اساس دسته بندی های سه نظریه، تاثیری در پیرنگ ندارد و در روایت و خصوصا در روایت لیلی و مجنون، موجب ایجاد شتاب منفی می شود.

    کلیدواژگان: وصف، شتاب روایت، لیلی و مجنون
  • فتانه قملاقی، لطیفه سلامت باویل* صفحات 197-220

    عشق در کنار آنکه یک مفهوم معرفت شناسی عاشقانه و عارفانه است، پیوندی عمیق نیز با فرهنگ و جامعه پیرامون خویش دارد. در عشق، زیبایی چه در بعد آفاقی و چه انفسی آن، کانون مهم و هستی شناسانه جاذب و مجذوب است. در ادبیات جهان، مضمون عشق از جایگاه ویژه ای برخوردار است و هر ژانر ادبی نیز فراخور ویژگی ها، فرم و محتوای خود، به تفسیر عشق اقدام می کند. با توجه به اینکه اثر مورد مطالعه پژوهش حاضر، حماسه الهی- انسانی بهشت گمشده می باشد، شایان ذکر است که یکی از مضامین اصلی در حماسه، عشق   است. از آن جا که عشق در دنیای حماسه حد واسطی است میان عشق در دنیای اسطوره با عشق در دنیای واقعی، مطالعه پیش روی با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی نشان داد  که عشق نه تنها نقطه عطفی در بهشت گمشده است؛ بلکه طرح خاص خود را برای تبیین ماهیت آن دنبال می کند. بنابراین، مساله اصلی مطالعه حاضر تبیین و توصیف جایگاه عشق در بهشت گمشده میلتون است، ضمن پاسخگویی به این پرسش اساسی که در شخصیت پردازی و فرم و محتوای بهشت گمشده تا چه اندازه مفهوم عشق منعکس گردیده است؟

    کلیدواژگان: بهشت گمشده، جان میلتون، عشق
  • صالح کاکویی، حسام ضیایی*، مهرعلی یزدانپناه صفحات 221-252

    زبان رمزی و تاویل پذیر حافظ از لایه های زیرین و رویین شکل گرفته است که لایه های رویین را همگان می توانند بخوانند و بفهمند؛ اما درک و دریافت لایه های زیرین به اصول تاویل و رمزگشایی وابسته است. در هنر و زبان رندانه حافظ، توانایی هایی وجود دارد که ما را در شرح و بسط اصول هرمنوتیک که بر پایه چند گانگی معنایی استوار است، یاری می رساند. در این پژوهش، با روش توصیفی تحلیل محتوا، تلاش شده است تا نخست رویکرد های تاویلی برخی از شارحان دیوان حافظ بررسی و تبیین گردد و به دنبال آن، مطابقت یا عدم تناسب این رویکرد ها با علم هرمنوتیک و میزان و کیفیت تاویل پذیری، در شعر حافظ مورد تحلیل قرار گیرد.این تحقیق نشان می دهد اگر چه تکثر معنایی و عدم قطعیت معنا و مطابقت ماهیت و کیفیت شعر حافظ با علم هرمنوتیک، غیر قابل انکار است اما عملا برخی از تاویل های مطرح شده در خصوص غزل های حافظ، چندان مطابق با مبانی و بایسته های هرمنوتیک و افق انتظارات از متن و چهارچوب انتظارات خوانندگان نیست. این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش است که اشعار حافظ با چه زمینه هایی با نظریه های بزرگانی چون سویدنبرگ، پل ریکور، گادامر، آیزر و هرش قابل نقد و بررسی است؟

    کلیدواژگان: تحلیل، هرمنوتیک، اشعار حافظ
  • پروین گلی زاده*، فاطمه حیات داودی صفحات 253-274

    نظریه نقش گرایی رویکردی شناختی است که تجربه های انسان را از طریق نظام گذرایی زبان بیان می کند. در واقع مقدار زیادی از تجربه روزانه ما به وسیله اعمال، رویدادها، تفکرات و تصورات ما شکل می گیرند و تعریف می شوند و نظام زبان این نقش مهم را بر عهده دارد که اعمال و اقدامات گوناگون جهان را منعکس کند. در دستور نقش گرای نظام مند هالیدی فرانقش اندیشگانی از اهمیت خاصی در انتقال تجربیات برخوردار است. کاربرد فرآیندهای نقش اندیشگانی: مادی، ذهنی، رابطه ای، رفتاری، وجودی و بیانی از طریق فعل نمود می یابند و هدف این پژوهش نیز بررسی داستان پادشاه و کنیزک با استفاده از متغیرهای نقش اندیشگانی است که با تحقیق در فعل شناسی این داستان در مثنوی مولانا و تشخیص و تعیین انواع فرآیندها بر اساس نقش و معنی امکان پذیر شده است. نتایج پژوهش نیز نشان می دهد که فرایندهای مادی، کلامی و رابطه ای دارای بسامد بیشتری هستند و بر این اساس شخصیت ها اغلب نقش گوینده، مخاطب، حامل و شناخته را دارند. بنابراین تعیین بسامد انواع فرآیندهای فعلی و چگونگی کاربرد آن در این داستان می تواند به عنوان شاخصی سبک شناسی به حساب آید. از این رو پژوهشگران در این پژوهش کوشیده اند با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به این پرسش پاسخ دهند که چگونه می توان با سبک شناسی فعل به طرز فکر شاعر و تحلیل متن دست یافت؟

    کلیدواژگان: زبان شناسی نقش گرا، پادشاه و کنیزک، مثنوی
  • فاطمه گوشه نشین* صفحات 275-300

    طنز سیاه یکی از مهم ترین انواع ادبی در مجموعه شعر «بدوی سرخ پوست» محمد ماغوط است که بیشترین نقش را در شهرت این اثر داشته است. طنز سیاه خنده ای است آمیخته به درد که از درون فرد عاصی برای مقابله با اوضاع ناهمگون سیاسی و اجتماعی برمی آید. موضوع اصلی طنز سیاه انتقادهای گزنده و تمسخرآمیز درباره مسایل جدی، اندوهبار و ترسناک است. «بدوی سرخ پوست» که در قالب شعر سپید سروده شده است، به لحاظ کاربرد طنز سیاه، اثری ارزشمند است. سرچشمه طنز سیاه ماغوط، اندیشه اجتماعی وی است که ریشه در حقایق تلخی چون فقر، زندان، آوارگی، فقدان آزادی و بی لیاقتی حاکمان دارد. به همین دلیل طنزهای ماغوط سرشار از تعریضی گزنده است که در آغاز مخاطب را به خنده سوق می دهد اما در همان آن اندوهی عمیق را بر دل می نشاند. هدف این پژوهش، پاسخ به این پرسش اصلی است که ماغوط در بدوی سرخ پوست، از کدام ترفند های طنز استفاده کرده است؟ نویسنده برای یافتن پاسخ از روش تحلیل محتوا استفاده کرده است. نتیجه پژوهش حاضر بیانگر آن است که ماغوط از تکنیک های قرینه سازی، آیرونی، غافلگیری، بزرگ‎سازی، کوچک سازی، متناقض نما، تشخیص، کنایه و طعنه استفاده کرده است. از میان این تکنیک ها غافلگیری و کنایه بیشترین کاربرد را در این اثر داشته اند.

    کلیدواژگان: بدوی سرخ پوست، طنز سیاه، ترفندهای طنزساز
  • فاطمه مدرسی*، وحید علی بیگی سرهالی صفحات 301-324

    یکی از جلوه های معنایی در غزل، افزون بر عشق و عرفان، مضامین قلندرانه است که غزل های شاعران را تحت تاثیر قرار داده و آنان را از مضامین تکراری و یکنواخت خارج ساخته است. این گونه اشعار به طور رسمی از سنایی آغاز شد و شاعران دیگری نظیر عطار و حافظ از آن پیروی کردند. در این میان شاعرانی هم بودند که مضامین قلندرانه را در شعر خود به کار می بردند، اما کسی از آنان  به عنوان شاعر قلندر سرا یاد نکرده است. انوری ازاین دسته شاعران است که وی در غزل های خود از مضامین قلندرانه به نیکی بهره برده به گونه ای که می توان نام او را در زمره قلندرسرایان ذکر کرد، اما از وی در هیچ کجا به عنوان شاعر قلندرسرا یاد نشده است. این پژوهش بر آن است تا مضمون های قلندرانه او را با روش توصیفی - تحلیلی  مورد بررسی قرار دهد و به این سوال پاسخ دهد که وجود مضامین قلندرانه در شعر انوری به چه صورت است؟ بنابراین برآیند تحقیق  حاکی از آن است که انوری در غزل های خود با توبه شکنی و ملامتی نشان دادن خویش و انتقاد از حاکمان دینی، تابوهای هنجار جامعه را بر هم می زند و تفکر قلندرانه را به وضوح بیان می دارد. انتقاد و بدبینی وی از اعمال به ظاهر مذهبی و عدم عافیت طلبی در شعرش جلوه خاصی به غزل های او بخشیده است که همه این مضامین وجود تفکر قلندریه را در غزلهایش اثبات می کند.

    کلیدواژگان: انوری، غزل، مضامین قلندریه، رند
  • زهره نجفی*، پروانه سیدی صفحات 325-354

    در این مقاله به بررسی شخصیت های منظومه شیرین و فرهاد وحشی بافقی بر مبنای نظریه شخصیت آلفرد آدلر پرداخته ایم. نوع پژوهش، کتابخانه ای و روش آن، تحلیلی-توصیفی است. فرضیه پژوهش، امکان بررسی شخصیت های این منظومه به دلیل تقابل میان برخی شخصیت ها، بر اساس نظریه آدلر است. پس از بررسی تک تک شخصیت ها بر اساس مولفه های نظریه آدلر، به این نتیجه رسیده ایم که به دلیل موضوع منظومه که عاشقانه است و رقابت و حسادت بخش لاینفک آن است، بنابراین تمامی شخصیت های مهم منظومه به تناوب، نشانه هایی از مصادیق نظریه آدلر اعم از عقده حقارت، علاقه اجتماعی، برتری جویی و سلطه گری و وابستگی و گیرندگی را دارند. شیرین ضمن اینکه شخصیتی برتری جو است، اما احساس حقارتی که به واسطه بی توجهی خسرو بر او عارض شده است، او را به انتقام جویی و وابستگی به فرهاد سوق می دهد. خسرو شخصیتی تماما برتری جو و سلطه گر است. فرهاد شخصیتی «مفید به حال جامعه» است که سبک زندگی اش متناسب با ویژگی های تیپ «علاقه اجتماعی» است. شکر و سایر شخصیت ها از جمله کنیزان دربار خسرو، به دلیل نقش کمرنگی که در منظومه دارند، قابل بررسی از منظر نظریه آدلر نیستند.

    کلیدواژگان: آلفرد آدلر، سبک زندگی، شخصیت و شخصیت پردازی، شیرین و فرهاد، وحشی
|
  • Azita Rahnavardkohneshahri, Aziz Hojaji *, Arash Moshfeghi Pages 5-30

    Love and affection are common themes of many mystical works in Persian literature. Therefore, by comparing the content of mystical works, it is possible to gain a better understanding of the Sufi view on that subject by examining these common themes. Imam Mohammad Ghazali and his brother Ahmad are well-known figures in the field of Sufism. This article tries to study the concept of love and affection from the perspective of these two personalities with an analytical-descriptive method, emphasizing the two works of reviving the sciences of Al-Din Mohammad Ghazali and the tragedies of Ahmad Ghazali. - What is the nature and function of love and affection for Khajeh Ahmad Ghazali and Imam Mohammad Ghazali? It was concluded that the view and attitude of Imam Mohammad Ghazali towards this subject is a religious and religious view. However, what can be deduced from Ahmad Ghazali's tragedies is that his view is closer and closer to the view of mystics.

    Keywords: Love, Mohammad Al-Ghazali, Iḥyā′ ‘Ulūm al-Dīn, Ahmad Ghazali, Sawāneḥ
  • Manoochehr Tashakori *, Seyed Mohsen Zakinejadyan Pages 31-60

    Justification in poetry holds a pivotal significance due to its features such as word impression, influence on audience. Khāqāni, regarding his knowledge on this artistic expression capacities, specifically concentrates on variety of this artistic type. his employment of justification figures of speech religion and beauty of analysis is highly depicted. other artistic justifications with rhetoric context are frequently seen in word. this paper is to analyze them. frequency of these figures is so high that one must account justification as an element of Khāqāni style-making and entitle him the justifier poet. This research tries to address critique of the divisions of these figures made by the rhetoricians and analyze presence in his poems. Findings show that the main reasons for frequency of justification could be introduced in three key points: first, Khāqāni , due to his familiarization with knowledge of that era and influenced, provides artistic reason for his whole words, even those painted emotionally, he could increase the impressionistic aspects of words. Second, he, in advice and ascetical concepts stressing relying on isolation, poverty, and world abandon, talks reasonably as well. Third, is self-appraised and appraising himself and reproaching others are justified solely through his magical artistic justification structure.

    Keywords: khaghani, rhetoric, Artistic reasoning
  • Hedayatollah Taghizadeh * Pages 61-90

    The main story of Lily and Majnoon is from those Arabs and thepeople who wrote on this subject have confidence in the Isfahani narrative, including the play "Majnoon Lily" by Ahmad Shoghi. The present study is a comparative study in the field of intertextual comparative methods and aims to examine the intertextual relations in"Majnoon Lily" and "Lily and Majnoon" in an analytical-descriptive manner, to show the extent of the rich influence on Shoghi poetry. To answer the question, what are the intertextual aspects, the difference and the extent of the impact and innovations of enthusiasm compared to the main story? In response, it should be said that the study of the intertextual relationship between the two works revealed similarities; These include: the correspondence of the characters, the formation of the roots of love, the common theme of excuse love and the similar structure, which is mostly in the form of implicit, implicit and sublime intertextuality. The results show that the two poets, despite the common language, had similarities and differences in theme and style, and Shoghi was influenced by Aghani and added or removed some items from it, and in the dramatic literature the work Has offered impact. Innovations and loyalty to the story are many. His play has a narrative level of tragedy whose subject matter is history; But Shoghi sometimes mixes it with superstition, sometimes with love, and sometimes with both, and gives it a lyrical appearance in terms of form.

    Keywords: Majnoon Lily, Lily, Majnoon, Intertextuality
  • Behjatosadat Hejazi *, Nasrin Fallah, Amir Sharifi Pages 91-118

    One of the mystic valuable text that has composed to symbolic,is Mantegh-al-tair of Attar Nishboori that narrative journey perilous that done via birds on lead Hoopoe for achieve to Roc (essence of God). Paradise of lost is also symbolic text that in terms of plan barriers of achieve to perfection, has similarities with Mantegh-al-tair. Because of space time between these texts, this research has proceeded to comparative analysis at a time not concurrency. Factors that caused these texts should be required this analysis, are storied exclusivity similar and the epic spirit dominate on both; with this difference that in Mantegh-al-tair, epic is mystic and in Paradise of lost epic is more literary. Attar and John Milton have taken of their religious sources in creation their texts. Method explanation narrative of Adam and relate to intial sin to Hawa or Adam, specifies somewhat space truth until allowed in these texts. What factore determined similarities and unsimilarities views of Attar and John Milton in these valuable works? Comparative analysis in this research is on one hand based on planetary insights namely look to differences, without denial other and on the other hand based on similarities without requirement of matching with other and general method of this research is analysis qualitative content of text.

    Keywords: Mantegh-al-tair, Paradise of lost, Comparative analysis
  • Tayyibah Khabiri, Reza Ashrafzadeh * Pages 119-144

    The story of "Arab and the jugs of Water" is one of the stories which have been published in Masnavi of Mawlānā and MusibatNama of Attar. This story has been studied from various angles such as social, mystical, ethical teachings, etc. In this regard, the analysis of this subject has been studied from the perspective of personality psychology with the approach of humanism based on the theory of Abraham Mazlou(1908-1970). The general plot of the story is about a dialog between an Arab and his wife by which their personalities are showed and analyzed.Which is the stage of perfection from the viewpoint of the mystics. The article tries to answer this question Are material needs affecting the mood of people And has man been able to attain perfection by disregarding material things? And finally, it can be seen how the Arab woman with tricks and anger and engagement with worldly appearances and material in the very early stages of the material needs remained, and no progress was made in his life, but the Arabs died with Patience and disregard for materiality reaches the peak of self-actualization, which is the stage of perfection from the viewpoint of the mystics.

    Keywords: Self-actualization, Mazlow, Arab
  • Atekeh Rasmi * Pages 145-170

    Archetypes are common aspects of perception that appear in different places in identical forms, it means that instinctive thoughts are in the nature of all human beings. Epopee of korogli is the epic-lyrical poem that describes the story of "Roshan", known as korogli, the judge hero of the Turkish nations. This work is very rich in terms of common archetypes among the nations. This article studies   Descriptively and analytically the various symbols and manifestations of anima  and animus as  in Epopee of korogli .Important archetypes of anima can be seen in this work in various forms: the  anime mother: In the form of natural phenomena as Chanlibel and Qushabulagh,the beloved anima , In appearance Momeneh as the negative anima of hero and Negar as the positive anima and the guide anima also in   appearance of Negar. Of course, because of the special position of women in Azerbaijan, the role of the guide anima is more important, that without Negar, it will not be possible attain to individuality of hero.

    Keywords: Korogli, archetype, Anima
  • Hajar Fathi Najafabadi *, Eshagh Toghiani, Zohreh Najafi Pages 171-196

    Poets had used two important narration structures in narration systems to create an attractive narration – narrative and description. Theorists as Tomasheveskey, Bart and Genette considered contrast of these two structures from the perspective of text item and narrative. According to this view, every narration is the representation of an event or series of events that contain the time of text and the word. This paper analyzed the contrast of description and narrative with relying on the views of three theorists and answered this question that what type relationship is between description and narrative and the Jamie’s Leyly and Majnun system is considered as the base to better understanding of this relationship. In this system, descriptions that are used for characterization and atmosphere-creating are the free and static motif of text based on the Tomasheveskey view and become special index and informant according to the Bart view. According to theGenette view, description comprises of existence statements, so description of this system has a kind of ornamental and manifesting function.According to the categories of these three theories,description hasn’t any effect on the plot and in the narration – especially narration of Leyly and Majnun- leads to the formation of deceleration in narration.

    Keywords: description, Narration Duration, Leyly, Majnun
  • Fattaneh Ghomlaghi, Latifeh Salamat Bavil * Pages 197-220

    Love is considered as a mystical and a romantic epistemological concept. It has a sophisticated relation with its surrounding society as well as its culture. In love, in both universal and individual terms, there is a significant focus on fascinator and fascinated regarding beauty. The concept of love has a special position in the world literature and each literary kind describes it and measures it in its own way. This work is considered as a divine-humanitarian Paradise Lost, in addition, one of the main concepts in epic is love. Since love in the epic world that is a intermediate between its position in epic as well as its real world, in this study we have used descriptive-analytical research to argue that love is not only a turning point in Paradise Lost, but also chases its own specific case to define its entity. Therefore, the major issue in this study is to define the status of love in Milton’s Paradise Lost and to answer this fundamental question that to what extent the concept of love has been reflected in characterization and form of the Paradise Lost’s content?

    Keywords: Lost Paradise, John Milton, Love
  • Saleh Kakoee, Hesam Ziaee *, Mehrali Yazdanpanah Pages 221-252

    Hafez's Simplified and interpretable language has been formed from underlying layers that the layers can be read and understood by everyone. But understanding and receiving the underlying layers depends on the principles of interpretation and decoding. In the arts and language of Hafez, there are abilities that help us to elaborate hermeneutic principles based on semantic multiplicity. In this research, it has been attempted to examine and to analyze the correspondence of these approaches to hermeneutics and the level of quality of interpretation in Hafez's poetry, by studying the interpretive approaches to some of the Hafez spatial systems carried out by various contributors. Although the semantic plurality and uncertainty of meaning and the correspondence of the nature and quality of Hafez poetry to the hermeneutic science is undeniable, it is true that some of the interpretations of the Hafiz lyrics despite the beautiful evidence and evidence, are in keeping with the horizons of expectations of the text and frameworks are not readers expectations. The aim of this research was to answer the question of “in what fields Hafez's poems can be criticized and studied with great theories such as Swedenburg, Paul Ricoeur, Gadamer, Iser and Hersh?”

    Keywords: Analysis, Hermeneutics, Hafez's poems
  • Parvin Golizadeh *, Fatemeh Hayatdavoodi Pages 253-274

    Systemic functional theory is a cognitive approach that expresses human experiences through the transient system of language. In fact, much of our daily experience is shaped and defined by our actions, events, thoughts, and perceptions, and the language system plays an important role in reflecting the various actions and actions of the world. In Halliday systematic functional grammar, the ideational metafunction processes is of particular importance in the transmission of experiences. Application of ideational metafunction processes: material, mental, relational, behavioral, existential and expressive are manifested through verbs. The purpose of this study is to investigate the story of the king and the maid using ideational function variables which has been made possible by researching the physiology of this story in Molavi's Masnavi and identifying and determining the types of processes based on the role and mean. The research results also show that material, verbal and relational processes have more frequency and according to this, characters often have the role of speaker, audience, carrier and knower. Therefore, determining the frequency of current processes and how they are used in this story can be considered as a stylistic indicator. Therefore, researchers in this study have tried to answer the question using descriptive-analytical method, how can the poet's way of thinking and text analysis be achieved with the stylistics of the verb?

    Keywords: Role-oriented linguistics, King, Kennye, Mathnawi
  • Fatemeh Gooshehneshin * Pages 275-300

    Black Humor is one of the most important literary genres in poetry collections of "Al-Badawi Al-Ahmar" by Muhammad Al-Maghout, which has played the most important role in the fame of this work. Black connotes a laughter mixed with pain that comes from a rebellious person to deal with heterogeneous political and social situations. The main content of black humor is biting and mocking criticism about serious, sad and scary issues. "Al-Badawi Al-Ahmar", written into the free verse, is a valuable work in terms of the use of black humor.The source of Al-Maghut's black humor is his social thought, which is rooted in bitter truths such as poverty, imprisonment, displacement, lack of freedom, and the incompetence of the rulers.  In so doing, humors of Al-Maghout is full of biting descriptions that initially make the audience laugh, but at the same time, it brings deep sadness to the heart. The purpose of this study is to investigate the kinds of tricks used by Al-Maghout in black humor of "Al-Badawi Al-Ahmar”. To answer this main research question, the researcher employed content analysis method.  The present study suggests that Al-Maghut used the techniques of symmetry, Irony, surprise, magnification, miniaturization, paradox, personification, metonymy, and sarcasm from which surprise and metonymy have been the most widely used in this work.

    Keywords: Al-badawi Al-ahmar, Black Humor, Tricks of Satirist
  • FATEMEH MODARRESI *, Vahid Alibaygi Sarhali Pages 301-324

    Black Humor is one of the most important literary genres in poetry collections of "Al-Badawi Al-Ahmar" by Muhammad Al-Maghout, which has played the most important role in the fame of this work. Black connotes a laughter mixed with pain that comes from a rebellious person to deal with heterogeneous political and social situations. The main content of black humor is biting and mocking criticism about serious, sad and scary issues. "Al-Badawi Al-Ahmar", written into the free verse, is a valuable work in terms of the use of black humor.The source of Al-Maghut's black humor is his social thought, which is rooted in bitter truths such as poverty, imprisonment, displacement, lack of freedom, and the incompetence of the rulers. In so doing, humors of Al-Maghout is full of biting descriptions that initially make the audience laugh, but at the same time, it brings deep sadness to the heart. The purpose of this study is to investigate the kinds of tricks used by Al-Maghout in black humor of "Al-Badawi Al-Ahmar”. To answer this main research question, the researcher employed content analysis method. The present study suggests that Al-Maghut used the techniques of symmetry, Irony, surprise, magnification, miniaturization, paradox, personification, metonymy, and sarcasm from which surprise and metonymy have been the most widely used in this work.

    Keywords: Anvari, lyrics, themes Qlndryh
  • Zohre Najafi *, Parvaneh Seidi Pages 325-354

    In this article, we review the characters of Shirin and Farhad in Vahshi Bafghis poetry based on Alfred Adler's personality theory. The type of this research is based on library method and its approach is analytical-descriptive. The research hypothesis is the possibility of examining the characters of this poem due to the mutuality between some characters based on Adler's theory. After examining the characters based on the components of Adler's theory one by one, we conclude that due to the theme of the poem, which is romantic and its inseparable part of competition and envy, all the important characters of the poem are possessed of the Adler's theory signs including the envy of inferiority, social interest, supremacy, domination, dependence and acceptance alternately. While Shirin is a superior character, the sense of humiliation inflicted on him by Khosrow's indifference leads him to seek revenge and dependence on Farhad. Khosrow is a completely superior and domineering personality. Farhad is a "useful to society" personality whose lifestyle is in line with the characteristics of the "social interest". Shekar and other characters, including the courtiers of Khosrow's court, cannot be examined from Adler's point of view due to their small role in the poem.

    Keywords: Alfred Adler, Shirin, Farhad, Vahshi e Bafghi